Nyhedsoversigt

Supergrafik
KUI6 Søren Jensen - Lederkommunikation.nu 2. september 2022

Har nordvestjyske kommuner fundet den hemmelige opskrift?

"Det går fantastisk godt heroppe. Vi er på rette vej med at hjælpe vores udsatte unge videre." Det var det klare budskab, da alle vejledere og ledere fra de kommunale ungeenheder (KUI) i Thisted, Jammerbugt og Morsø Kommune mødtes til den anden af fem workshops i august på Professionshøjskolen UCN om samarbejdet omkring de nye forberedende grunduddannelser (FGU).

”Vi tror, vi er ved at finde opskriften med de nye forberedende grunduddannelser i Thisted, Jammerbugt og Morsø, så vi kan hjælpe flere unge videre til uddannelse og job”.

Sådan lyder budskabet fra FGU Nordvest og de kommunale ledere og vejledere i de tre nordvestjyske kommuner. Men hvad er så det for en opskrift, der bliver brygget på?

Overalt i landet er åbnet de nye forberedende grunduddannelser for unge, der er kørt træt i skolesystemet eller støder på bump i livet, og som med praksisnær undervisning i nye faglige fællesskaber i et ungdomsmiljø med morgenmad, frokost og god stemning omkring sig får tilbudt en helt ny og anderledes vej videre.

Der har været meget ballade om FGU

Der har været meget ballade om de 85 skoler og deres opstart, og på Christiansborg mangler politikerne endnu at sikre den grundlæggende finansiering om FGU og de 50.000 unge i målgruppen, som flere statsministre gennem årtier har talt højt om skal hjælpes på nye måder.

Reformen og etableringen af FGU i 2019 betød også omfattende ændringer i kommunernes samlede indsatser overfor de unge, og derfor er der også meget diskussion rundt om i kommunerne om, hvordan FGU og kommunerne bedst udvikler samarbejdet om at ”målgruppevurdere” af flere unge til uddannelserne med de rette planer for deres videre forløb.

Det gør selvfølgelig den nordvestjyske opskrift endnu mere interessant.

I dag kan vi slet ikke undvære FGU

I Morsø kommune troede de knap, det var sandt, da de så, at der var en nedgang på 20 i antallet af udsatte unge, der bliver registreret som aktivitetsparate med en sag i jobcenteret. ”Det er ellers et tal, som har været meget konstant i mange, mange år”, fortæller lederen af KUI i Morsø Kommune:

- ”Jeg tror, FGU er begyndt at rokke lidt ved det ellers så konstante billede. Det er ikke godt for unge mennesker at hænge ret længe i jobcentrene. At komme ud i FGU’s nye uddannelsesmiljøer med andre unge mennesker er meget bedre”, forklarer Pernille Stouby.

Stig Asboe, vejleder i Thisted Kommune, ser samarbejdet mellem FGU og KUI som uproblematisk og tillidsfuldt. ”Vi er kolleger med et klart fælles mål, og vi skal lykkes sammen. Det er faktisk ret fantastisk, så godt vi som fagprofessionelle i dag samarbejder om de unges uddannelsesplaner”, siger han. Stig Asboe bliver suppleret af lederen af KUI i Thisted Kommune:

- ”Vi kunne godt mærke, at det var en hård start for FGU, men nu er der ro og stabilitet. FGU har fundet en stærk identitet med høj kvalitet, og vi kan faktisk slet ikke undvære FGU i dag”, konstaterer Lotte Andersen.

Lederen af KUI i Jammerbugt Kommune lægger ikke skjul på, at der nok har været nogle forestillinger omkring Christiansborg om, at målgruppen havde bedre forudsætninger, end de faktisk har:

- ”Vi blev ret tidligt enige om, at vi skal blive dygtige sammen og ikke sidde på hver vores side af åen. Der er lidt ”give and take” over samarbejdet. Vi overholder selvfølgelig love, regler og budgetter, men vi er også fleksible og respekterer og lytter til hinanden, så vi opnår de bedst mulige resultater, siger Signe Horsager.

Sæt det personlige samarbejde i system

Og her nærmer vi os måske den hemmelige opskrift. Måske er det ikke at gøre tingene sværere, end de rent faktisk er. Vi skal have personlig kontakt, respekt og tillid, lyder det. Og det skal vi sætte godt i system.

Det er også baggrunden for, at FGU Nordvest har afsat kompetenceudviklingsmidler til den igangværende serie fælles workshops, faciliteret af Professionshøjskolen UCN. Men også i dagligdagen er det personlige samarbejde sat i system med fokus på, hvordan hver enkelt ung bliver hjulpet bedst videre.

Eksempler på dette er:

- At der holdes jævnlige konferencer med gennemgang af situationen omkring hver enkelt ung.
- At der i et projekt i fællesskab er købt psykologbistand for at afklare situationen omkring unge, der ikke endnu er klar til FGU.
- At der er faste rytmer for møder mellem ledere og vejledere på tværs.

Og som Signe Horsager siger, så kender vi altså hinanden personligt og taler sammen på tværs af systemer og organisation, hvis der er noget.

Selvom hun blankt anerkender, at det kan være sværere i fx de store kommuner at etablere lige så gode personlige flader, så bobler den hemmelige og jordnære, opskrift alligevel lidt i luften omkring Limfjorden, gør den ikke:

At kende til hinanden. At tale godt sammen. At sætte det personlige samarbejde i system.

 

 

Indu50

Find en skole i dit lokalområde

Vi tilbyder uddannelsen i både Thisted, Nykøbing og Aabybro

FGU Nordvest - Morsø Læs mere

FGU Nordvest - Morsø

Elsøvej 101
7900 Nykøbing Mors

Tlf. 92 72 40 40

Rutevejledning
FGU Nordvest - Thisted Læs mere

FGU Nordvest - Thisted

Kronborgvej 121
7700 Thisted

Tlf. 92 72 40 40

Rutevejledning
FGU Nordvest - Jammerbugt Læs mere

FGU Nordvest - Jammerbugt

Industrivej 2
9440 Aabybro

Tlf. 92 72 40 40

Rutevejledning

Tilmelding til vores nyhedsbrev